Gratis webtools - PHP pakketten


Hieronder een overzicht van gratis PHP pakketten zoals content management systemen, forums en weblogs. Voor al deze platformen geldt dat je ze zelf moet hosten. Over het algemeen zijn deze pakketten voorzien van een handleiding en gemakkelijk te installeren.

Wordpress

WordPress

www.wordpress.org

Met Wordpress start je eenvoudig een eigen weblog. WordPress is het populairste systeem om een weblog te starten maar kan ook prima gebruikt worden om een website mee te bouwen en ook het instellen van meerdere weblogs is mogelijk. Een eenvoudig te installeren systeem dat in principe binnen 5 minuten kan draaien en uitgebreid kan worden met extensies. Op de website zijn tevens een hoop thema's te vinden.

Magento

Magento

www.magentocommerce.com

Magento is een uitgebreide open source webwinkel dat gratis is te downloaden en te installeren. Opties zijn zeer uitgebreid en zijn te testen via een online demo op de Magento website. Ook is er voor de shop een iDeal extensie beschikbaar wat uiteraard belangrijk is voor de Nederlandse markt. De demo is hier te vinden: magentocommerce.com/demo

TYPO3

Typo3

www.typo3.org

Typo3 is net als het pakket hierboven, Joomla een content management systeem, ofwel een CMS. Typo3 bestaat sinds 1998 en is bedacht door de Deen Kasper Skårhøj en werd toen gepubliceerd als een commercieel CMS, echter in 2000 is het opensource geworden. Met Typo3 heb je de mogelijkheid om je gehele website op te bouwen op basis van het systeem waarna je de website eenvoudig bij kunt houden met het CMS. Typo3 is net als Joomla geheel gratis en opensource en kan uitgebreid worden met extensies.

Joomla!

Joomla

www.joomla.org

Joomla is een content management systeem kortweg CMS genoemd. Met Joomla is het mogelijk om je site geheel op te bouwen om deze vervolgens online overal en altijd bij te kunnen werken via internet via de administrator sectie die erachter zit. Joomla is een enorm uitgebreid en goed pakket en ook erg geschikt voor meertalige websites. Het is niet verplicht hierbij om de vermelding (copyright) naar Joomla te laten staan.

Contao

Contao

www.contao.org

Een ander CMS is er met Contao, voorheen Typolight, eveneens een geheel opensource en gratis systeem dat onder andere beschikt over een Live update functie. Verder is er een Nederlandse taal voor beschikbaar en via de website is er een online demo beschikbaar. Contao beschikt verder over standaard functies als zoekmachine vriendelijke url's, meertaligheid, pdf functie, gebruikersrechten, nieuwsmodule, teaser, etc.

Simple Machines Forum

Simple Machines Forum

www.simplemachines.org

Met Simple Machines Forum kortweg SMF kun je net als het hieronder vermelde Mybboard een eigen forum / community opzetten. Het pakket maakt gebruik van PHP en MySQL en kent een geavanceerd toestemmingen en gebruikerssysteem. Ook is er een meertaligheidsondersteuning en beschikt het systeem over een templatesysteem.

Mybboard

Mybboard

www.mybboard.com

Mybboard is een tegenhanger van phpBB hieronder. Je bouwt met Mybboard een forum die je kan voorzien met allerlei onderwerpen. Hier kunnen dan bezoekers zich gratis registreren en berichten plaatsen etc. Mybboard heeft ook een RSS feed bij zich.

phpBB

phpBB

www.phpbb.com

phpBB is wellicht het bekendste pakket om een forum mee op te zetten. Je bouwt met phpBB een forum die je kan voorzien met allerlei onderwerpen. Hier kunnen dan bezoekers zich gratis registreren en berichten plaatsen etc.

MiniBB

MiniBB

www.minibb.net

MiniBB is zoals de naam al zegt een klein Bulletin Board. Hiermee kun je een simpel forum opbouwen en eenvoudig aansluiten op je website. Het is minder uitgebreid dan de voorgaande pakketten qua opties. Via de website kun je een demo uitproberen.

MODx

MODx

www.modx.com

MODx is eveneens een gratis open source content management systeem. Templates zijn eenvoudig te beheren en PHP snippets kunnen worden toegevoegd. Voor het pakket zijn er diverse plugins beschikbaar in allerlei categorieën.